Praksis

I vår praksiskonkurranse fikk vi inn mange gode tips til hvordan du som student kan lære mest mulig i praksisperiodene. Her er en oppsummering som vi håper kan være til hjelp for alle som skal ut i praksis.

1: Spør, spør, spør!
Det tipset flest har sendt oss er å spørre om alt man lurer på. Ikke vær redd for å stille dumme spørsmål. Spør både sykepleiere, leger, helsefagarbeidere etc. På hektiske vakter er det kanskje ikke mulig å få svar med en gang, og flere anbefaler å skrive ned spørsmålene som dukker opp underveis. Fokuser på å forstå hvorfor og hvordan ting gjøres.

Gi blaffen i om det er overlege eller selveste helseministeren du spør. I en hektisk hverdag kan du oppleve “sure” eller korte svar. Ikke ta dette personlig. Helsevesenet er hektisk og det er ikke alle som klarer å tenke selv og ta imot spørsmål samtidig. Blir man avvist der og da, så spør igjen!

2: Vær aktiv og vis initiativ
Spør om å få bli med på mest mulig for å observere og lære. Du får størst utbytte hvis du selv leter etter læringsmuligheter. I første omgang lærer man masse bare av å være i en sykehjemsavdeling/sengepost eller lignende. Men må man selv ta initiativ slik at man ikke kun blir en observatør. Studenter som ikke viser initiativ er lettere å glemme bort når den spennende prosedyren skal gjennomføres, eller den interessante faglige diskusjonen pågår. Kom med forslag selv, og vær åpen for at det meste kan være en læringsssituasjon. 

3: Vær ydmyk
Samtidig som du viser initiativ, må du også kjenne grensene for din egen kompetanse. Vurder fortløpende sammen med veilederen din hva det er forsvarlig at du gjør med veiledning, og hva du kan gjøre selvstendig. Pasientsikkerheten kommer alltid først!

4: Slå opp det du ikke kan
Knytt relevant litteratur til praksissituasjoner. Bruk prosedyrehåndboka der du er, slå opp medisiner i legemiddelhåndboka, ta E-læringskurs på rolige vakter. Bruk appen fra Sykepleiepluss, der ligger det blant annet mange nyttige kartleggingsverktøy. Les deg opp på forhånd hvis du vet hvilke pasientgrupper du kommer til å møte. Det er nå du har sjansen til å knytte teori og praksis sammen!

5: Snakk med pasientene
Lytt til deres erfaringer med å være pasient, hvordan det er å leve med sykdom og å motta pleie. Slik innsikt er gull verdt å ha med seg videre i studiet og yrkeslivet. Flere anbefaler å følge eller ha egne pasienter gjennom en hel vakt. Slik får man sett helheten ved å jobbe som sykepleier, og alle aspektene som skal ivaretas rundt hver pasient.

6: Reflekter
Diskuter opplevelser og erfaringer med medstudenter, kolleger, veileder og lærer. Husk taushetsplikten!

6: Bruk veilederen din
Prøv å få en god kommunikasjon med praksisveilederen din. Både om hvor du står faglig, hva du trenger å øve på og hvordan du lærer best. Vær åpen og tydelig om hva du ønsker å få ut av praksisperioden.

7: Influensavaksine
Pass på at du får tatt influensavaksine før praksisen starter. Ikke av hensyn til deg, men for pasientene! Sjekk vår instastory for mer info.

8: Spis, drikk og sov godt
Det er ofte slitsomt å være student på et nytt sted, og praksisperioder kan være krevende for mange. Husk å ta vare på deg selv! Ikke ha alt for mye annet program de dagene du er i praksis, hvis det lar seg gjøre.

9: Ha med en liten bok
Flere har med seg en liten bok i lomma der de skriver ned spørsmål, ting som må lese på, hyppig brukte legemidler eller andre ting du å huske. Noen anbefaler også å skrive en liten logg hver dag over hva de har sett og lært.

U.t. har små bøker (ca 12×9 cm) fra alle sine praksisperioder. Prosedyrer, medisiner, blodprøveverdier og viktige telefonnummere var alltid med i lomma.
Del denne artikkelen

Les mer: