Våre beste studietips

Vi i MedEasy har samlet våre 10 beste studietips. Disse kan hjelpe deg til å gjøre det bra på eksamen.

Men enda viktigere: kunnskapen du tilegner deg er først og fremst avgjørende for at du skal bli en skikkelig bra sykepleier for dine kommende pasienter!

Det du lærer i dag, redder liv i morgen!

1: Nyt fadderuka
Kos deg i fadderuka! For de fleste er dette en av de morsomste ukene på hele studiet, og viktig for videre trivsel. Kanskje finner du noen å danne kollokviegruppe med allerede her?

Med MedEasy-appen har du alltid mulighet for å repetere, uansett hvor du er.
Foto: MedEasy

2: Kom i gang
Ikke la fadderuka vare evig, kom i gang med studiene!

Den berømmelige dørstokkmila kan også gjelde studier. Det vanskeligste er ikke å studere, men å komme i gang. Her kan MedEasy være til hjelp. Popp popcorn og se videoer, gjør flervalgsoppgaver på bussen og hør podkast mens du trener.

Den beste måten å få en oppgave til å virke vanskelig på er å utsette den, hevdet Winston Churchill. Kommer du tidlig i gang gjør du deg selv en stor tjeneste!

Appen vår finner du for Android og på App Store.
Podkastene ligger ute for Android, på Itunes, Spotify og medeasy.no/podkast.

3: Hold det gående
Flere år på rad har vi bevist på at hardt arbeid helt fra starten gir best resultat. 

Noen studenter jobber jevnt og trutt, andre gjør skippertak før eksamen. Uansett hvilken type du er kan det være lurt å lage seg noen deadlines underveis, slik at eventuelle skippertak blir fordelt utover høsten. Kunnskapen du nipugger siste uka før eksamen vil mest sannsynlig ikke feste seg særlig lenge.

Lag en studieplan med datoer for når ulike tema skal være gjennomgått. Husk å sette av tid til repetisjon av hvert hovedtema. For deg som skal ta anatomi og fysiologi denne høsten har vi laget en ferdig nedlastbar studieplan.

Gå på forelesning!

4: Gå på forelesninger
Følg forelesningene på din skole. Studiestedene bruker masse ressurser på dette, og her har du mulighet for å stille  spørsmål og få med deg faglige diskusjoner. Ser du våre videoer før forelesningen, kan du stille spørsmål om det du trenger hjelp med eller er ekstra nysgjerrig på.

Betingelsene for varig læring kan ikke bli bedre enn når du stiller spørsmål til foreleser i et auditorium. Det du spør om her husker du svaret på!

5: Delta i kollokviegruppe
Finn noen du kan tenke deg å lage kollokvie med. Se etter positive kollokviepartnere med humør og god arbeidsinnsats. Om du havner i en gruppe hvor alle bruker energien på å snakke om stryk og ingen jobber: gjør noe med det, eller kom deg bort (så du ikke blir Debbie Downer).

En god kollokvie kan være hele forskjellen på trivsel og misære den siste måneden før eksamen.

6: Ikke bli passiv
Du lærer best ved å høre, se, tenke, skrive, formulere, reformulere, tegne, viske ut og tegne på nytt. Videoene i MedEasy er god hjelp via syn og hørsel, men resten må du gjøre selv.

Løs flervalgsoppgaver, og ta notater for hånd mens du ser videoene. Vårt kompendium i anatomi og fysiologi er perfekt for å ta notater mens du ser videoene. Det hjelper deg samtidig med å holde oversikt over det viktigste i pensum. 

Du må i tillegg øve på å gjengi stoffet med egne ord. Når vi anbefaler deg å stoppe videoen for å tenke eller prøve selv bør du gjøre det. 

Når du varierer mellom ulike arbeidsmetoder vil konsentrasjonen holde lenger. Det er forøvrig mye bedre å lese litt flere ganger daglig, enn å lese mye nokså sjeldent.

7: Ivareta grunnleggende behov
Som sykepleiere lærer vi om menneskets grunnleggende behov. Disse gjelder faktisk for sykepleierstudenter også! Søvn, kosthold og fysisk aktivitet spiller inn på kapasiteten til å tilegne seg ny kunnskap. Det samme gjør sosiale behov og aktiviteter som gir deg energi. Sjekk ut studentorganisasjoner og andre aktivitetstilbud i ditt nye lokalmiljø.

De fleste trekker kun frem det mest positive når de snakker om sin egen studietid. Men denne perioden er også ganske krevende. Ikke nøl med å oppsøke studenthelsetjenesten hvis du opplever fysiske, sosiale eller psykiske utfordringer. De er eksperter på studenthelse og kan være gode rådgivere og samtalepartnere.

8: Fokuser på å forstå
Forståelse slår pugging! Når du forstår noe har du en mer aktiv tilnærming til stoffet. Det lagres da på en annen måte i hjernen, slik at du husker det mye lenger enn det som pugges. 

Lytt til podkasten vår!

Det du lærer nå er som sagt viktig for at du skal bli en god sykepleier for dine kommende pasienter. Målet bør derfor være at kunnskapen sitter lenger enn til eksamensdagen.

Vil du vite mer om forståelse og hukommelse anbefaler vi podkasten vår med hjerneforsker Kaja Nordengen.

9: Repeter hyppig
Ekstremt få har klisterhjerne, vi andre må repetere. Husk å sette av tid til dette underveis i semesteret. Flervalgsoppgaver (MCQ) i MedEasy-appen er en perfekt måte å repetere fag på, uansett hvor du er. Et tips vi har fått fra studenter er å tvinge seg til å gjøre 10 flervalgsoppgaver før de kan sjekke instagram og andre sosiale medier. Mulig det blir litt vel nerdete, men det funker!

Flervalgsoppgavene terper spesifikt på læringsbyttebeskrivelsene og temaer som går igjen på eksamen. De som gjør 500 av våre flervalgs-oppgaver får statistisk sett A på eksamen.

10: Løs eksamensoppgaver
Ikke vent med tidligere eksamensoppgaver til slutten av semesteret, bruk dem hele veien!

Når hjernen stiller spørsmål og får bryne seg skikkelig, vil svarene huskes både til eksamen og videre i karrieren. I MedEasy kaller vi dette lurelæring.

Lat som om det er eksamen og løs oppgavene. Prøv både alene, og sammen i kollokviegruppa. Oppgaver du forklarer og løser på tavla foran kollokviegruppa vil antakeligvis huskes lenge!

Skal du opp i anatomi og fysiologi finner du oversikt over de siste nasjonale eksamenene her. Skal du ta eksamen i sykdomslære er det best å finne oppgavene fra ditt studiested. Det er ofte mange oppgaver og tema som går igjen år etter år.

Lykke til!

Del denne artikkelen

Les mer: